Promarttojen ruokakulttuurimatka Tallinnaan 2025

4.10.2025

Tässä on napakka matkareportaasi Tallinnan reissustamme. Huom. klikkaamalla kuvia näet ne suurempana!

Lauantaiaamuna lähdimme Länsisatamasta Eckerö Linen Finlandia-aluksella kohti Tallinnaa.  Saavuimme kylpylä- ja kokoushotelli Metropol Spahan ennen puolta päivää. Hotelli sijaitsee Tallinnan keskikaupungissa, Rotermannin korttelissa, joka on kävelymatkan päässä historiallisesta vanhasta kaupungista, satamasta sekä keskustan palveluista. Aurinko ja syksyinen lämpö hellivät meitä koko viikonlopun ajan. 

Puolen päivän jälkeen lähdimme opastetulle Tallinnan ruoka-, juoma- ja historiakierrokselle kävellen. Meillä oli loistavat opas Lauri, joka kertoi meille paikallisesta ruokakulttuurista sekä kiinnostavia tarinoita Viron ja Tallinnan historiasta.

Lähdimme kohti vanhaa kaupunkia. Ensimmäisessä paikassa Ku-Ku Klubilla saimme syödäksemme perunasalaattia, jossa peruna oli pilkottu erittäin pieniksi kuutioiksi ja mukana oli myös makkaraa. Perunasalaatti on Virossa juhlaruokaa, jota syödään paljon myös syntymäpäivien aikaan.

Toisessa paikassa, suklaapuoti Chocolalassa, saimme maistaa kuusenkerkällä, katajanmarjoilla ja jäkälällä maustettuja suklaita. Suklaapuoti etsii suklaidensa resepteihin inspiraatiota virolaisesta luonnosta ja sieltä tosiaan löytyy mitä jännittävämpiä makuja ja niiden yhdistelmiä.

Makeiden suupalojen jälkeen tekikin jo mieli jotain suolaista. Suuntasimme Raatihuoneentorin aukiolle, joka on ollut kaupungin keskipiste jo keskiajalta lähtien. Sen laidalla maistoimme keskiaikaisen tyylin omaavan kapakan Draakon III:n lämpöisiä riistaryynimakkaroita, joiden rasvaisuus taittoi mukavasti niiden kanssa tarjotun snapsin voimakkuutta.

Makkaran ja snapsien jälkeen suuntasimme hakemaan lääkkeitä Raeapteekkiin (Raadinapteekki), joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1422 lähtien. Näimme apteekin museon puolella vanhoja lääkeaineita, kuten hirvenpenistä erektiovaivoihin ja koirankakkaa, jota on käytetty aikoinaan oksentamista edistämään. Saimme mukaamme pienet marsipaanimakeiset, joita voi käyttää vaikkapa verensokerin nostaamiseen.   

Tästä jatkoimme matkaa kohti Tallinnan ja koko Viron vanhinta kahvilaa, Maiasmokkia, joka on toiminut vuodesta 1864 lähtien. Se on tunnettu myös marsipaanitöistä, ja saimmekin nähdä ammattilaisen maalaamassa marsipaanista tehtyjä joulun kelloja. Täällä nautimme herkullisen ruisleivän, jonka päällä oli kilohailia ja kananmunaa. Kyytipojaksi nautimme täyteläisen juoman, jossa oli piimää, talkkunaa ja mansikkahilloa.

Toiseksi viimeisin kohde oli Asematori (Balti Jaaman tori) sijaitsee Tallinnan rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Siellä tehtiin perusteellinen remontti vajaa kymmenen vuotta sitten ja se muistuttaakin nykyään enemmän kauppahallia kuin perinteistä toria. Nautimme täällä kahvia ja Vana Tallinn -likööriä, joka on yksi Viron tunnetuimmista tuotemerkeistä.  Vana Tallinn sisältää Jamaikalta peräisin olevaa rommia, jonka makumaailmaa täydennetään vaniljatangoilla, appelsiini-, sitruuna- ja karviaisappelsiiniöljyllä.

Kävelykierroksemme päättyi Telliskiveen, joka Tallinnan vanhalla teollisuusalueella toimiva luova keskus, jonne on kerääntynyt gallerioita, pikkukauppoja, erilaista luovia yrityksiä ja start-upeja sekä monia ruokapaikkoja. Siellä nautimme La muu -kahvilassa luomuraaka-aineista valmistettuja herkullisia jäätelöitä.

Tämä Tallinnan keskusta-alueelle sijoittuva ruoka-, juoma- ja historiakierros oli hieno kokemus ja suosittelemme sitä lämpimästi muillekin ruoasta ja historiasta kiinnostuneille ryhmille.

Lauantaipäivä huipentui illansuussa Olde Hansan syöminkeihin. Keskiaikaisessa tunnelmassa, kynttilänvalossa ja parhaassa seurassa nautimme Keittiömestarin juhlamenun, johon kuului mm. Ranskan hovin ankanmaksaherkkua, Andalusian sulttaanin lohta, yrttikatajajuustopaistosta, Liivinmaan kreivin hapankurkkuja, kokki Frederikin riistamakkaroita villisian, hirven ja karhun lihasta, Venetsianmaan ankkaa sahramikastikkeella, palsternakka-muskottipähkinäsosetta, haudutettua savuhapankaalta, ja ristiretkeläisten linssimuhennosta sekä jälkiruuaksi ruusuvanukasta. Näillä herkuilla pärjäsimmekin mainiosti sunnuntain aamupalaan saakka.

Sunnuntaina vierailimme virolaisen suklaan ja makeisten valmistajan Kalevin Rotermannin kaupassa. Tehdasmuotoisesti Kalevin toiminta alkoi vuonna 1921, jolloin perustettiin sen ensimmäinen suklaa- ja makeistehdas, joka oli Viron ensimmäinen lajiaan. Vajaan kolmekymmentä vuotta tehdas toimi nimellä Kawe ja vuonna 1948 nimeksi muutettiin nykyinen Kalev.  Vuonna 2010 tapahtuneessa yrityskaupassa pohjoismainen Orkla-konserni osti Kalevin suklaatehtaan. Kalevin vanhimpia tuotteita yli 100-vuotta vanha Nurr-suklaa sekä Anneke-suklaa, joka täytti 80 vuotta.

Kalev järjesti meille myös suklaatyöpajaan, jossa teimme käsin toistakymmentä tryffeliä. Osa vietti sunnuntai-iltapäivää neulomalla Maiasmokk-kahvilan historiallisessa tunnelmassa tai tutustumalla itsenäisesti kaupunkiin. Laivalla nautimme vielä yhdessä buffet-illallisen ja palasimme tyytyväisinä ja onnellisina takaisin Helsinkiin.     

Kiitokset kaikille osallistuneille, yhdessä teimme matkasta ikimuistoisen!